راهکارهای عملی افزایش اعتماد به نفس
وقتی می خواهیم با کسی صحبت کنیم ، که یا اورا از قبل نمی شناسیم یا صحبت خاصی داریم که گفتن آن سخت است و یا قرار است در جلسه ای از خود دفاع کنیم. در این حالت ما نمی توانیم نظرمان و حرفهایمان را بطور کامل و درست بیان کنیم.
همه اینها رابطه دقیقی با اعتماد به نفس دارد . اساسا برای انجام هر کاری ازجمله ارتباط مناسب و خوب با دیگران ، مجادله و دفاع از حق و حقوق خودمان ، ایجاد رابطه عشقی یا هر چیز دیگر نیاز به اعتماد به نفس بالا داریم.
اما اعتماد به نفس چیست ؟؟
چرا اعتماد به نفس پایینی داریم ؟؟
چگونه اعتماد به نفس مان را افزایش دهیم؟؟
اعتماد به نفس چیست ؟
وقتی میخواهیم از چیستی اعتماد به نفس بگوییم ، تعریف آن در ابتدا ساده است ولی معمولا با عزت نفس اشتباه گرفته می شود .
اعتماد به نفس و عزت نفس هردو موضوعی درونی هستند و هر کس به بطور فردی و شخصی آن را در درون خود دارد و از شخصی به شخص دیگر هم متفاوت است .
عزت نفس که معادل انگلیسی آن« self-steem » میباشد یعنی چقدر خودتان را ارزشمند می دانید ، این «ارزشمند دانستن خود» بستگی به تصوری است که از خود دارید یا بهتر بگوییم عزت نفس یعنی خودتان را به چه میزان دوست دارید و چه مقدار به خودتان روی خوش نشان می دهید و این یک حالت درونی است که بستگی به تجربه های خود از گذشته زندگی دارد و خصوصا در سنین کودکی شکل میگیرد.
این تجربه های فرد است که مشخص کننده احساس « خورد ارزشی » وی در طولانی مدت به شمار می رود .
اعتماد به نفس که معادل انگلیسی آن« self-confidence » میباشد یعنی اینکه در انجام یک هدف مشخص ویا انجام یک فعالیت معین به توانایی خودتان اطمینان داشته باشید.
در اعتماد به نفس فرد به خودباوری و اعتماد به خود دست پیدا می کند . معمولا اعتماد به نفس رابطه مستقیمی با داشتن مهارت ها و توانمندی ها دارد . یعنی هرچه انسان در کاری مهارت بیشتری داشته باشد از اینکه آن کار را با موفقیت تمام کند اطمینان بیشتری دارد .
البته این به معنای این نیست که باید حتما مهارتی داشته باشید تا اعتماد به نفس هم داشته باشید بلکه ممکن است فردی در حال حاضر مهارتی را مثل سخنرانی کردن نداشته باشد ولی آنقدر دارای اعتماد به نفس هست که می تواند آنرا یاد بگیرد و به یک مهارت عملی تبدیل کند.
در همین جا ظرافت و نزدیکی دو واژه « عزت نفس» و « اعتماد به نفس» مشخص می شود . در واقع کسانی که دارای عزت نفس بالاتری هستند میتوانند اعتماد به نفس بیشتری هم داشته باشند.
چرا اعتماد به نفس پایینی داریم؟؟
همانگونه که قبلا هم اشاره شد با توجه به اینکه عزت نفس بستگی شدیدی به تجارب گذشته افراد دارد ، لذا کسانی که قبلا شکستهای زیادی خورده اند ، احتمالا عزت نفس پایین تری پیدا کرده اند و روی به فعلیت رساندن مهارت هایشان تاثیر منفی گذاشته و اعتماد به نفس آنها را آسیب پذیر می کند .
یکی از تجارب گذشته که ریشه در دوران کودکی دارد و به شدت روی مذاکره ، گفتگو و ارتباط موثر که موضوع اصلی اسن کتاب است تاثیر منفی می گذارد ، عبارت است از اینکه که همواره درکودکی ، فرد را از صحبت کردن در جمع منع کرده اند . از ترس اینکه کودک صحبت ناشایستی نکند اجازه صحبت کردن به وی نداده اند و مدام به آنها گفته شده وقتی دو نفر بزرگتر صحبت می کنند باید ساکت باشی . وقتی به فردی اجازه ظهور و بروز ندهید در حقیقت توانایی او را در ابراز عقیده و نظر کشته اید.
شخصیت هر فردی از دوران کودکی و خصوصا از بدو تولد تا سن 7 سالگی شکل می گیرد. بر اساس مطالعات انجام شده نوزادان با گریه کردن توجه دیگران را به خود جلب کرده و نیازهای اساسی خود مانند گرسنگی و تشنگی را به والدین اعلام می کنند . در سن حدود 5/2-3 سالگی با زندگی اجتماعی آشنا می شوند ، دقیقا در همین زمان است که کودکان را به مهدهای کودک می فرستند و اگر در این دوران کودک یاد بگیرد عقاید و نظرات خود را به والدین و مربیان بگوید قطعا در سنین بزرگسالی در این خصوص مشکلی نخواهد داشت.
ولی با سرکوبهای زیاد ، اعتماد به نفس کودک گرفته می شود . وقتی کودکی برای انجام کاری سرکوب میشود که “این کار بچه ها نیست” ، نتوانستن را به راحتی هرچه تمامتر آموزش می بیند. از همین زمان به بعد هرجا انسان شکستی را متحمل می شود اعتماد به نفس کمتری پیدا می کند .
با توجه به اینکه زمینه رشد در هر کاری خصوصا صحبت کردن ، مذاکره و ارتباط موثر با دیگران بستگی مستقیم و محکمی با موضوع اعتماد به نفس دارد . لذا لازم است هرچه سریعتر برای افزایش آن اقدامات سریع و قابل توجهی انجام داد.
چگونه اعتماد به نفس مان را افزایش دهیم ؟؟
همانطور که در سطور قبل هم اشاره شد ، ریشه بسیاری از شکستها یا عدم موفقیت افراد در نداشتن اعتماد به نفس است . ولی از آنجا که داشتن اعتماد به نفس اکتسابی است ، پس می توان با انجام اقداماتی و تغییر رفتارهای گذشته به افزایش آن کمک کرد و حتی در مدت کوتاهی به معجزات بزرگی رسید.
1 – خودشناسی
یکی از مهمترین اقدامات که هرکس باید انجام دهد ، خود شناسی است .
این که من چه کسی هستم؟
قرار است چگونه زندگی کنم؟
توانمندیهای من چیست ؟
چگونه احساسات خود را ابراز کنم؟ و …..
سوالهایی از این دست باعث میشود به اصالت وجودی خودمان پی ببریم. یکی از عواملی که اعتماد به نفس را کاهش می دهداین است که فرد احساس کند موجودی بیهوده است که قرار نیست کار خاصی انجام دهد . «وقتی پی می بریم که فلسفه وجودی ما موثر بودن و بهتر کردن محیط اطرافمان است قدم اول داشتن اعتماد به نفس را برداشته ایم.»
2 – ایجاد تصویر ذهنی مثبت
وقتی به خود شناسی رسیدیم و متوجه شدیم که ما موجودی هدف مند و اجتماعی هستیم باید بتوانیم یک تصویر ذهنی دقیق و مثبت از آنچه که می خواهیم باشیم بدست بیاوریم . برای این کار باید هدف گذاری کرده و اقداماتی که برای رسیدن به هدف انجام دهیم را تصویر سازی و سپس لیست آن را تهیه کنیم . داشتن تصویر ذهنی شفاف و مثبت ، موتور زندگی را روشن کرده و باعث حرکت رو به جلو می شود.
3 – یادگیری مهارت کافی و لازم
قطعا داشتن مهارت از عوامل مهم اعتماد به نفس است. قبلا هم گفته شد که هرچه در انجام کاری مهارت بیشتری داشته باشیم ، اعتماد به نفس بالاتری هم داریم . پس همین الان برای بدست آوردت یک مهارت کاربردی در زندگی اقدام کنید.
4 – صحبت کردن را تمرین کنید.
برای اینکه بتوانید در یک مذاکره و گفتمان ، موفق باشید باید بتوانید خوب صحبت کنید . برای این کار قبل از ملاقات کمی با خودتان ردر رابطه با موضوع ملاقات صحبت کنید. صحبت شما باید با صدایی رسا ، قوی و محکم باشد . در جلوی آیینه ای بایستید و تصور کنید در جمع یا جلوی فرد مورد نظرتان هستید . مطالب تان را مرور کنید . حتی بهتر است کل مطالب خود را روی کاغذ بنویسید و تمرین کنید. این تمرین باعث افزایش سریع اعتماد به نفس شما می شود.
5 – ارتباط غیر کلامی خود را تقویت کنید.
ارتباطات غیر کلامی یا همان زبان بدن در موقع صحبت یا مذاکره بسیار مهم است . در حین صحبت و گفتگو باید به طرف مقابل اعتماد به نفس بالای خود را نشان دهید . تماس چشمی و رودررو معجزه میکند. کسانی که اعتماد به نفس پایینی دارند در ارتباطات ، خود را خجالتی نشان می دهند و نمی توانند به چشمان طرف مقابل خود نگاه کنند. وقتی به طور قوی ولی با مهربانی به مخاطب خود نگاه می کنید ، اعتماد وی را جلب می کنید . سعی کنید لبخند بر لب داشته باشید و چهره درهم کشیده و در خود فرورفته نداشته باشید.
6 – شنونده خوبی باشید
افراد دارای اعتماد به نفس بالا ، شنونده های خوبی هستند . صبر و حوصله داشته باشید و خوب به حرف های طرف مقابل خود گوش دهید و در مقابل صحبت های وی واکنش های تاییدی مناسب داشته باشید . اعتماد به نفس خودتان را با تمرین خوب گوش کردن افزایش دهید.
نتیجه گیری:
قطعا برای داشتن زندگی بهتر نیاز به ارتباطات اجتماعی و فردی زیادی هستیم . چون انسان ذاتا موجودی اجتماعی است و بودن در اجتماع است که موفقیت های انسان را شکل میدهد. یک فرد چه در محیط دانشگاهی باشد ، چه در محیط کسب وکار یا حتی در محیطهای تفریحی ، نیازمند به ایجاد ارتباط با دیگران است . اگر در این موضوع مهم موفقیتی نداشته اید احتمالا دلیل آن ضعف در اعتماد به نفس شماست پس هرچه سریع تر اقدام کنید و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
دیدگاهتان را بنویسید