شنیدن فعال
میدونید چرا خداوند دوتا گوش و یک دهن به انسان داده ؟ بله درسته باید دوبرابر حرف زدن ، گوش کنیم . ولی متاسفانه توی روزگار ما ، مردم بیشتر میخوان حرف بزنند تا گوش کنند .
ولی به هر حال برای ایجاد یک ارتباط موثر و متقاعد کردن دیگران ما نیاز به شنیدن فعال داریم . چرا از عبارت شنیدن فعال استفاده کردم ؟ چون گوشهای ما مدام درحال دریافت صداهای اطراف و پیرامون ما هستند ولی فقط آنها را می شنویم و توجهی به آنها نداریم . ولی وقتی این شنیدن با توجه همراه میشه و صداها به مغز ما مخابره شد ، دارای مفهوم میشه . در این زمان واقعا داریم گوش میکنیم و منظور ما توی این مقاله «گوش دادن » یا «شنیدن فعال » هست .
اتفاقا گوش دادن هم یک مهارته که بایستی تمرین کنیم و به آن عادت کنیم . در هر حال اگر می خواین طرف مقابل حرف شما را بپذیره ، اول باید به حرف های او توجه کنین .
طوری به مخاطب گوش کنین که تصور کنه شنیدن حرفهاش برای شما مهمترین نکته اون لحظه هست . به جای صحبت کردن بهتره ارتباط خودتون رو با سوال کردن آغاز کنید چون افراد دوست دارن بیشتر حرف بزنن و از اینکه یکی پیدا شده به اونها توجه کنه خیلی خوشحال می شن.
توی دنیای کسب و کار ، فروشنده ها باید شنونده های خوبی باشن . چون مشتری نیازش رو باید توی صحبت هاش مطرح کنه تا فروشنده بتونه پیشنهاد کالا یا خدمت مناسب را به او بده .
مدتی پیش برای تعمیر خودروی خودم به یک تعمیرگاه مجاز خودرو مراجعه کردم ، ولی هنوز عیب وایراد ماشین رو نگفته بودم که مکانیک حرف من رو قطع کرد و علت اون عیب رو گفت . من توی همون لحظه متوجه شدم که داره اشتباه می کنه و لی او روی حرفش تاکید داشت . وقتی خودرو را گرفتم ، دیدم هنوز همون عیب و ایراد وجود داره . علت این مسئله این بود که مکانیک شنونده خوبی نبود . مطمئنا من دیگه به اون تعمیرگاه مراجعه نمی کنم .
توی زندگی زناشویی هم شنیدن فعال بسیار مهم هست . مرد و زن هردو نیاز به شنیده شدن توسط طرف مقابل دارند . بسیاری از اختلافات خانوادگی ناشی از همین شنیده نشدن و صحبت نکردن هاست.
بسیار خب حالا که تفاوت شنیدن و گوش دادن روشن شد و به اهمیت گوش دادن یا همون شنیدن فعال پی بردیم ، برای یادگیری و افزایش سطح این مهارت چه کنیم ؟
همانطور که قبلا هم اشاره کردم ، اول از همه اینکه باید سراپا گوش باشیم و به طور کامل به مخاطب توجه کنیم .
دومین مورد اینکه در حین گوش دادن ، هر از گاهی از کلمات «بله» و «درسته» استفاده کنید و همینطور هم کمی از زبان بدن چهره مثل حالت تعجب یا توجه بیشتر استفاده کنید و گاهی هم سرتان را به نشانه تایید تکان دهید .
راهکار سوم این هست که وقتی نوبت صحبت ما میشه ، چند تا از جمله های کلیدی صحبتهای مخاطب رو دوباره بازگو کنیم یا از همونها برای سوال پرسیدن مجدد استفاده کنیم .
راهکار چهارم اینکه اگر در جلسه ای رسمی و کاری هستیم ، برخی از صحبتهای مخاطب را روی کاغذ یادداشت کنیم .
پنجمین مورد : اگر بعضی از صحبتهای مخاطب برای شما مبهم بود حتما و حتما بخواهید توضیح بیشتری بده ، اینطوری مخاطب متوجه میشه که شما درحال توجه به او هستید.
در پایان چند نکته دیگه : هیچ وقت تظاهر به گوش دادن نکنید ، صادق باشید . بین حرف های مخاطب ندوید . اگر سوالی داشت بی پاسخ نذارید . از عبارتهایی مثل : « این که چیزی نیست» ، یا «بذار من برات بگم» ، یا «موقعیت من که خیلی فرق می کرد» و عباراتی شبیه اینها استفاده نکنید و حرفهای اون رو بی اهمیت جلوه ندهید .
دیدگاهتان را بنویسید